SCHIEDAM - "Het zou van meer respect getuigen als de media ons zouden inseinen voordat ze wat publiceren of uitzenden. Kennelijk staan die er niet allemaal bij stil dat we het een en ander doormaken als we ermee worden geconfronteerd."

Dat zegt Yolande Kleiss, moeder van de vijf jaar geleden vermoorde 10-jarige Nienke zaterdag in een interview in het Algemeen Dagblad. De moord op haar dochter wordt voortdurend opgerakeld, nu weer omdat justitie belangrijk bewijs zou hebben achtergehouden.

Zij is ervan overtuigd dat de meeste mensen van politie en Openbaar Ministerie naar eer en geweten hebben gehandeld. "Ik hoop dat straks als het rapport over het onderzoek uitkomt, echt alles duidelijk wordt." Kleiss en haar man hadden graag meer betrokken willen zijn bij het nieuwe onderzoek naar de moordenaar van hun dochter, "omdat we nog zoveel vragen hadden waar we een antwoord op wilden hebben".

Het is een oerkracht die haar en haar man overeind houdt. Ook zegt zij kracht te putten uit haar drie zonen. "We willen hun leven niet laten verwoesten. Ik vraag me echter af of het leven voor mij nog wel zin zou hebben gehad, als we geen kinderen hadden gehad."