TILBURG - Hevige stortbuien hebben zaterdagochtend vroeg grote delen van Midden-Brabant blank gezet. "Rond 00.15 uur brak de hel los", aldus een politiewoordvoerder. De buien hielden aan tot na 03.00 uur. Het water dat hier en daar ongeveer 40 centimeter hoog stond, is bijna overal volledig weggetrokken.

Bij de politie en brandweer kwamen ruim vierhonderd meldingen van wateroverlast binnen. Ook waren er op verschillende plaatsen woningbranden als gevolg van blikseminslag.

Onbegaanbaar

In onder meer Rijen, Oosterhout, Tilburg en Hilvarenbeek liep het water woningen binnen. Putdeksels kwamen omhoog en maakten sommige straten onbegaanbaar. Op verscheidene plekken zijn auto's gestrand. De politie sloot straten tijdelijk af.

In Oosterhout en Tilburg stroomde het water het ziekenhuis binnen waardoor verschillende liftschachten onder water kwamen te staan. Ook liep een overdekt winkelcentrum in Tilburg-West waterschade op. In Oosterhout stortte een deel van het dak van een Whirpool-vestiging in onder druk van het vele water. Daarbij brak ook de sprinklerinstallatie waardoor de schade aanzienlijk groter werd. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Koopjeshal

In Rijen had het verkeer veel last van het water, onder andere op industrieterrein Haansberg. De spooronderdoorgang aan de Europalaan stond onder een paar meter water als gevolg van de hevige regenval en is door de gemeente afgezet. Ook een koopjeshal aan de Parallelweg in die plaats hield het niet droog, net als allerlei andere bedrijven.

Door het hevige, aanhoudende onweer gingen veel automatische brandmelders af. Het onweer veroorzaakte daarnaast ook branden door blikseminslag. In Breda, Den Hout, Teteringen en Chaam onstonden binnenbranden door de bliksem. Ook hier raakte niemand gewond. Volgens het KNMI lag het centrum van de hevigste buien boven Gilze-Rijen. "Daar is 55 milimeter regen gevallen", aldus een woordvoerder. Gemiddeld valt die hoeveelheid in ruim drie weken tijd.

Schade

Verzekeringsmaatschappij Interpolis schat de schade als gevolg van het vele water en het onweer op 600.000 euro. "Veel mensen hebben nog geen melding gemaakt dus dat bedrag kan nog oplopen", aldus een woordvoerder. Naast waterschade hebben veel bedrijven en particulieren ook last gehad van bliksemschade waardoor elektronische apparatuur defect raakte.

Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam is zaterdagmiddag rond 16.00 uur in beide richtingen gestremd wegens wateroverlast. Volgens een woordvoerder van de ANWB staat in de tunnel 40 centimeter water. De stremming gaat uren duren, aldus de woordvoerder, omdat ook de kelders waar de pompen in staan zijn ondergelopen.

De tunnel is onderdeel van de A29 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom. Verkeer wordt via de A16 omgeleid.

Het verkeer heeft rustig op de veranderde omstandigheden gereageerd, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Automobilisten reden al langzaam de tunnel in of over de vluchtstrook, nu is de tunnel helemaal dicht." Er hebben geen ongevallen plaatsgevonden.

Het KNMI verwacht dat de hoosbuien in Zuid-Holland nog aanhouden. De buien gaan gepaard met veel regen, hagel en onweer.