ROTTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag bepaald dat 'topcrimineel' Mink K. voorlopig vast moet blijven zitten. Justitie verdenkt K. van de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heijden. Die werd in april 1993 in zijn woonplaats door middel van een bom gedood. Het explosief zat in een plastic tas die aan zijn voordeur was bevestigd.

Het onderzoek raakte na verloop van tijd op dood spoor. In februari van dit jaar arresteerde de politie K. als verdachte. K. verbleef toen nog in de gevangenis, waar hij een eerder opgelegde straf uitzat.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. Op 28 september moet K. voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen voor een zogeheten pro forma-zitting in de moordzaak.

K. werd eerder veroordeeld in verband met de vondst van een enorme hoeveelheid wapens in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam, in 1999. Tijdens het zeer rumoerig verlopen strafproces in die zaak bleek K. jarenlang een dubbelrol te hebben gespeeld. Hij bewoog zich niet alleen in de onderwereld, maar voorzag justitie ook van nuttige informatie.