LEEUWARDEN - De politie heeft de afgelopen weken tien verdachten uit Leeuwarden aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij tientallen diefstallen en inbraken in Friesland. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De 21-jarige hoofdverdachte werd 31 augustus aangehouden en is de enige die nog vastzit. De andere verdachten, in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, zijn na verhoor vrijgelaten.

De jongeren gingen in wisselende samenstelling op pad in een auto of bootje met als doel te stelen. De politie verdenkt ze onder meer van de diefstal van diverse boten, twee buitenboordmotoren, drie boottrailers, twee auto's, een aanhangwagen, een kart, een quad, diverse gereedschappen en auto-onderdelen.

Inbraken

Ook zouden ze tussen vijftien en twintig inbraken in auto's gepleegd hebben. Ze beschikten over een algemene sleutel waarmee ze tijdens de Sneekweek begin augustus oudere types Volkswagen Golf openmaakten. Ze stalen de radio en sloten de auto vervolgens netjes af.

De winst van de diefstallen werd besteed aan luxeartikelen, waaronder eigen boten en buitenboordmotoren. Bij de verdachten thuis zijn diverse gestolen goederen gevonden en in beslag genomen.