DEN HAAG - Mensen moeten extra waakzaam zijn op trein- en metrostations. Minister Donner van Justitie heeft vrijdag besloten het toezicht op het spoor te verscherpen. Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen en de andere vervoersbedrijven is gevraagd extra alert te zijn op verdachte zaken. Het publiek op het Centraal Station van Amsterdam en dat van Rotterdam merkte vrijdagmiddag nog weinig van de maatregelen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Er is geen sprake van een concrete terroristische dreiging, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Wel is er voldoende aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen in de metro's in Amsterdam en Rotterdam en bij de NS. NCTb baseert zijn analyse op informatie van inlichtingendiensten, politie en "andere open bronnen" in binnen- en buitenland.

Het ministerie van Justitie, waar de NCTb onder valt, spreekt van een lichte dreiging. Dat niveau gold tot nu toe alleen voor de luchthaven Schiphol.

Dreiging

De overheid werkt sinds half juni met een nieuw systeem om vitale bedrijfssectoren, zoals ook de Rotterdamse haven en waterleidingbedrijven, te waarschuwen bij een terroristische dreiging. Dat zogeheten alerteringssysteem kent naast het normale basisniveau drie fases: lichte, matige en hoge dreiging.

Bij elk niveau horen specifieke maatregelen die de sectoren moeten nemen. De maatregelen zijn volgens Donner juist nu nodig om ervoor te zorgen dat mensen gewoon van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken. De bewindsman stelde dat hij zelf, als het nodig zou zijn, gewoon in de Rotterdamse metro zou gaan zitten of met de trein zou reizen.

Voorzorg

Ook premier Balkenende benadrukte dat er "geen reden tot paniek" is. Hij vindt niet dat je kunt spreken over extra risico in de trein en metro. Volgens hem gaat het om voorzorgsmaatregelen, zodat mensen alert zijn op bijvoorbeeld tassen en pakketten. "We kunnen niet waakzaam genoeg zijn."

Londen

De maatregelen zijn gedeeltelijk zichtbaar voor reizigers. Het gaat om meer camera's, extra toezicht en intensievere controles door politie en de OV-bedrijven. Volgens Donner is sowieso meer cameratoezicht nodig op stations om "zo snel mogelijk bovenop de zaak te kunnen zitten" als er iets gebeurt. Dat heeft volgens hem na de recente bomaanslagen in Londen ook gewerkt.

Omroepberichten

De gemeente Amsterdam heeft de surveillance op metro- en treinstations geïntensiveerd. Ook het cameratoezicht zal op de stations worden verscherpt. Daarnaast wordt de reiziger door omroepberichten gewaarschuwd spullen niet onbeheerd achter te laten.

Reizigers op het Centraal Station van Amsterdam en die van Rotterdam merkten vrijdagmiddag nog weinig van de extra beveiliging. Een NS-medewerker in Amsterdam zei wel van de maatregelen op de hoogte te zijn, maar "het is beter dat de reizigers er niets van merken. We willen geen paniek."

Sms

NS-conducteurs hebben vrijdag allemaal een sms'je gekregen. "Voor de spoorsector is vanaf 9 september een lichte terreurdreiging afgekondigd", luidde de boodschap. Verdere informatie vonden de conducteurs vervolgens op de kleine laptop waarvan zij voorzien zijn. Daarin wordt hun onder meer gevraagd alert te zijn op verdachte pakketjes en vreemde omstandigheden.