JOHANNESBURG - Op een jaarlijks maagdenfeest met schaars geklede Zulu-meisjes in Zuid-Afrika's oostelijke provincie KwaZulu-Natal mogen buitenstaanders vrijwel geen foto's meer maken. Koning Goodwill Zwelethini heeft dat besloten omdat de laatste jaren veel blootkiekjes op pornosites zijn gezet, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Daily News vrijdag.

In de autonome regio KwaZulu-Natal zullen zaterdag circa 10.000 jonge vrouwen voor de koning paraderen en de gelofte afleggen dat zij tot hun huwelijk hun maagdelijkheid zullen bewaren. De meisjes hebben slechts een klein lapje om hun middel. Hun borsten zijn te zien. Slechts enkele zorgvuldig geselecteerde journalisten hebben een accreditatie gekregen om het evenement bij te wonen en plaatjes te schieten.

Traditie

De traditie is ruim tweehonderd jaar oud en werd destijds ingevoerd door de stichter van KwaZulu-Natal, koning Shaka Zulu. Onder de Britse koloniale overheersing werd het maagdenfeest verboden, maar de huidige koning herstelde het in ere, deels als middel in de strijd tegen HIV en aids.