VLIELAND - Een piloot van een Belgische F-16 is vrijdag omgekomen door een crash bij Vlieland. De Kustwacht heeft het stoffelijk overschot van de vermiste inzittende gevonden. De F-16 was ter hoogte van het militair oefenterrein Vliehors tussen Texel en Vlieland in zee gestort. Het vliegtuig vloog in formatie met drie andere Belgische F-16's.

De vliegtuigen kwamen terug van een vliegoefening boven het militaire schietveld, toen een van de F-16's door nog onbekende oorzaak verongelukte. In de jager zat één inzittende. Het zicht bij Vlieland was vrij goed.

Brokstukken

Een helikopter van de kustwacht ontdekte ongeveer vijf kilometer van de kust de brokstukken. Bij de zoekactie naar de piloot waren onder meer zes reddingsboten en meerdere helikopters van onder meer de Nederlandse Kustwacht, Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht en de Belgische luchtmacht betrokken.

De F-16's waren opgestegen van de Belgische luchtmachtbasis Florennes in Wallonië. Een onderzoekscommissie van het Belgische ministerie van Defensie is naar Nederland om de oorzaken van het ongeval te onderzoeken.

Tragedies

De bewoners van Vlieland blijven volgens burgemeester B. Galema rustig onder de crash. "De eilander bevolking heeft ervaring met tragedies zoals deze. De bevolking heeft een gezonde nuchterheid, men weet dat dit kan gebeuren. Het leven is ondraaglijk als je je er te veel zorgen over maakt", zo zei de eerste burger.

Galema, die deze zomer aantrad, wil nog geen consequenties voor Defensie aan de crash verbinden. "Omdat de oorzaak nog onbekend is, is daar op dit moment nog niets over te zeggen. We moeten ons eerst maar met de actie om het ongeval heen bezighouden", aldus Galema.