PARIJS - Het Iraaks regime poogt het militair materieel met reserveonderdelen op te lappen, zo meldde het Franse dagblad Le Parisien donderdag.

Irak wordt bedreigd door een Amerikaanse aanval omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Bagdad is echter kennelijk van plan zich met conventionelere middelen te verdedigen. Maar het mist onderdelen om de eens imposante strijdkrachten in een staat te brengen die paraatheid benadert.

Volgens talrijke defensiespecialisten bestaat Saddam Husseins leger voornamelijk nog slechts op papier omdat het materieel niet is onderhouden. Deskundigen wijzen er op dat de Irakezen hebben geprobeerd via tussenpersonen in Egypte aan onderdelen te komen voor Russische tanks van het type
T-72

Recent zijn er volgens de krant in Parijs stromannen van Saddam Hussein opgedoken die gedetailleerde technische informatie wilden over Mirage EQ-vliegtuigen. Dat zijn vliegtuigen die de firma Dassault speciaal voor de Iraakse luchtmacht heeft vervaardigd. Irak zou voorts via Roemenië reserveonderdelen voor de Franse Alouette-helikopters hebben bemachtigd. Andere onderdelen van vooral tanks zouden via Iran in Irak zijn ingevoerd. Irak betaalt de aankopen met goedkope olie, ondanks het internationale handelsembargo tegen Irak.

Na tien jaar embargo dreigt het Iraakse legermaterieel letterlijk uit elkaar te vallen. Geheel weerloos is het land echter niet. Het heeft nog altijd de capaciteit om voor verrassingen te zorgen als het in het nauw wordt gedreven.

Zo kunnen de vele trainingsvliegtuigen worden gebruikt voor zelfmoordaanvallen naar Japans voorbeeld. Er zijn ook onderhouden en/of opgelapte gevechtsvliegtuigen, enkele lange-afstandsbommenwerpers die niet zijn uitgeschakeld in de vorige oorlog (1991), een handvol Scud-raketten en een grote voorraad in goede staat verkerende luchtdoelprojectielen van het type ZSU-23. De Irakezen staan militair zwak maar ze zijn geen onuitgeruste Taliban, zo waarschuwen deskundigen.