AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de -jarige F.T. veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de gruwelijke moord op Anton van Pelt. Het slachtoffer werd in december in zijn woning in Amsterdam-Oost bewerkt met staven en flessen waarna T. zijn keel doorsneed van oor tot oor. De 28-jarige medeverdachte E.T. kreeg 5 jaar cel.

Het tweetal woonde bij Van Pelt in. In de vroege ochtend van 21 december keerden de mannen terug van een nachtje stappen, samen met een paar kennissen. Het gezelschap had grote hoeveelheden alcohol en cocaïne gebruikt. Er onstond een ruzie tussen het slachtoffer en zijn belagers die ontaardde in een orgie van geweld waarbij F.T. de hoofdrol vervulde.

Slachting

Toen Van Pelt dood was verpakten de daders het lijk in lakens en vuilniszakken en stopten hem in een gangkast. De politie kwam het misdrijf op het spoor door de aangifte van een vrouw die getuige is geweest van de slachting. Beide mannen hebben een volledige bekentenis afgelegd.

De rechtbank noemde de moord "beestachtig" waarbij het slachtoffer vreselijk heeft geleden. De moord duurde langer dan een uur waarbij het duo tijdens onderbrekingen nog meer alcohol en cocaïne gebruikte.

De officier van justitie eiste, twee weken geleden bij de behandeling van de zaak, tegen de verdachten respectievelijk vijftien (F.T.) en negen (E.T.) jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte het duo enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.