NEWCASTLE - Minister Donner van Justitie maakt zich "ernstige zorgen" over de "grote druk op het Openbaar Ministerie" naar aanleiding van de zaak-Nienke Kleiss. Volgens Donner dreigt het imago van het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) forse schade op te lopen door "de grote druk van de media, terwijl het gaat om instanties waar we toch mee verder moeten, of we dat nu willen of niet".

Na informeel overleg met zijn Europese collega's in het Britse Newcastle stelde Donner donderdag ook dat "als we ons door deze zaak vragen gaan stellen over de toekomst van de Nederlandse rechtsstaat we de hele situatie aan het opblazen zijn".

Fouten

De bewindsman verduidelijkte dat hij niet de indruk heeft dat het "Openbaar Ministerie of NFI willens en wetens fouten heeft gemaakt". De minister zei verder te overwegen een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek over de berichtgeving over de zaak door het actualiteitenprogramma Netwerk.

Volgens Donner is er ook geen verschil in de uitleg die procureur-generaal Brouwer dinsdag over de zaak heeft gegeven in het actualiteitenprogramma Nova en in een brief aan de Nederlandse hoofdofficieren van Justitie. "Laten we ook niet op farizeïsche wijze telkens uitleg willen geven aan alles achter elke komma."

Consequenties

Donner stelde zelf "uiteindelijk verantwoordelijk te zijn in de hele zaak", zonder daar meteen persoonlijke consequenties aan te verbinden. "Ik zal de conclusies trekken die noodzakelijk zijn door de maatregelen te nemen die genomen moeten worden", aldus Donner.

Hij wacht daarvoor op het onderzoek dat is ingesteld naar de "fouten die er wel degelijk zijn gemaakt" door OM of NFI. De CDA-minister nam verder procureur-generaal Brouwer enigszins in bescherming door te stellen dat hij niet in functie was toen de fouten zijn gemaakt, "net zomin als ik dat zelf was".