MIDDELHARNIS - De brandweer heeft donderdag de handen vol gehad aan een brand in Middelharnis. Bij het bedrijf Adco aan de Oostplaatseweg brak 's middags brand uit in een grote loods waarin volgens de politie vooral hout en papier lagen opgeslagen. Enkele omwonenden en medewerkers van bedrijven in de omgeving werden uit voorzorg geëvacueerd.

De brand ontstond 's middags in een loods van 10.000 vierkante meter, ongeveer zo groot als twee voetbalvelden. Er was veel bluswater nodig, onder meer om te voorkomen dat de brand opnieuw zou overslaan. De brand zorgde voor een enorme rookontwikkeling. "Mensen die hoog wonen in Rotterdam, zagen de rookwolken", aldus een zegsman van de politie.

De brandweer bestreed het vuur met twaalf wagens, een ladderwagen en een hoogwerker en kon om 18.30 uur het sein brand meester gegeven. De blusgasten laten de loods, waar donderdagavond nog metershoge vlammen uitsloegen, gecontroleerd uitbranden. De brandweer verwacht nog zeker tot vrijdagochtend bezig te zijn met bluswerkzaamheden.

Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond waren 's avonds meer dan vierhonderd klachten binnengekomen over rook, stank en dwarrelende papiersnippers en as. De meldingen kwamen onder meer uit Hellevoetsluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.