ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam is niet verbaasd, maar wel blij dat een meerderheid in de Tweede Kamer voelt voor een landelijke invoering van de zogenoemde Rotterdam-wet. Dat liet wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) donderdag in een reactie weten. "We hebben het zelf bedacht. Het is de beste methode die je kunt bedenken", vindt hij.

Rotterdam experimenteert al op enkele plaatsen in de stad met de inkomensgrens voor nieuwkomers. In die wijken (met bij elkaar 8000 huishoudens) is volgens Pastors het aantal kansarmen dat zich van buiten de stad vestigt, gezakt van 25 naar 22 procent. "Het werkt dus", concludeert Pastors die verwacht dat de Kamer dinsdag ook daadwerkelijk akkoord gaat met het wetsvoorstel van minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing).

Verloedering

De wet moet grote steden in staat stellen onorthodoxe maatregelen te nemen om de leefbaarheid in achterstandswijken te verbeteren en verdere verloedering tegen te gaan. Woensdag bleek dat in ieder geval CDA, VVD, D66, SP en LPF in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de ministers Dekker (VROM) en Pechtold steunen.

Rotterdam wil nieuwe bewoners weren uit probleemwijken als ze minder dan de AOW-grens of WW-grens ontvangen. Een strengere inkomenseis van 120 procent van het minimumloon die tot 1 januari geldt tijdens een experiment met het vestigingsbeleid, laat de gemeente los. Werkenden die weinig verdienen, gepensioneerden en studenten worden op die manier niet buitengesloten.