FRANEKER - Bierliefhebbers uit Franeker hebben deze week ongetwijfeld een gat in de lucht gesprongen, want uit een document uit 1504 van de toenmalige Hertog van Saksen blijkt dat de inwoners van het Friese stadje tot in de eeuwigheid geen accijns over bier hoeven te betalen.De recent aangetreden directeur Manon Borst van museum 't Coopmanshûs liet dat donderdag weten.

De Franekers kregen volgens Borst de accijnsvrijstelling als beloning voor een soort verraad. "Franeker had de Saksen gevraagd het bewind in Friesland over te nemen. Als dank kregen ze de vrijstelling van George, Hertog van Saksen. Aangezien destijds bier zelfs door kinderen en gewoon bij het ontbijt werd gedronken, was dat erg interessant", vertelt Borst.

Verloren

Het toeval wil dat vanaf 17 tot en met 25 september de Agrarische Dagen in Franeker plaatsvinden, een evenement waar ook bier wordt gedronken. "Als het document nog geldig was geweest zou dat fantastisch voor de Agrarische Dagen zijn. Helaas heeft het document met het verdwijnen van de Saksen uit Friesland zijn rechtsgeldigheid verloren", aldus de directeur.

't Coopmanshûs ontleent haar naam aan het gelijknamige gebouw in het Friese stadje. Het museum gaat echter volgend jaar verhuizen naar het Martenahûs. Dat gebouw is vernoemd naar Hessel van Martena, een hoge vertegenwoordiger tijdens het bewind van de Saksen in Friesland.

Waarde onbekend

Hoe blij het museum ook met de vondst is, Borst kan er niets mee. "Want het blijkt niet van ons te zijn, maar van het gemeentearchief van Franekeradeel. Het document is hier al zeker sinds de jaren veertig, maar hoe het hier is gekomen is onduidelijk. Zeker is wel dat het gemeentearchief het document nooit heeft gemist", aldus Borst. De waarde van het document is onbekend.