BERLIJN - De Duitse minister van Defensie, Peter Struck, denkt dat het 'mogelijk' is dat er een gezamenlijk Nederlands-Duits commando komt van de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan. Dat zou kunnen als het mandaat van Turkije is afgelopen.

Struck zei dat het Duits-Nederlands legerkorps, dat in Münster is gelegerd, die taak op zich zou kunnen nemen. Het ministerie van Defensie kon donderdag nog niet reageren op de uitlatingen van de Duitse minister.

Overleg

Struck zei dat er op internationaal niveau discussies gaande zijn. Dat hoge officieren van het Nederlandse ministerie van Defensie met Duitse collega's overleggen over een mogelijk langere deelname aan de internationale troepenmacht in Afghanistan, was al bekend. Maar welke opties daarbij aan de orde zijn, wilde een woordvoerder van Defensie in Den Haag dinsdag niet zeggen.

Het Duitse blad Die Welt meldde in de editie van woensdag dat eenheden van het Eerste Duits-Nederlands Legerkorps in februari het commando van ISAF van Turkije zouden overnemen.

Oorlogsdreiging

Turkije zou liefst al wat eerder van het commando over de ISAF af willen dan de datum van 22 december die was afgesproken. Diplomatieke bronnen bij de Verenigde Naties in New York zeiden dat de regering in Ankara graag de Turkse elitetroepen in eigen land wil hebben in verband met de dreiging van een oorlog rond Irak.

Bezuinigingen

De Nederlandse bijdrage aan ISAF werd eerder al verlengd tot eind december. Op dit moment zitten er 225 Nederlandse militairen in Kabul. Vanaf eind deze maand worden op verzoek van Duitsland twaalf Nederlanders toegevoegd aan een Duits veldhospitaal. Een verdere verlenging van de Nederlandse deelname aan ISAF zou opmerkelijk zijn, omdat minister Korthals onlangs nog had laten weten dat Defensie wegens de bezuinigingen in de toekomst minder vredesmissies zal kunnen uitvoeren.