KIEV - President Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne heeft de regering van premier Joelia Timosjenko ontslagen. Dat heeft het staatshoofd donderdag tijdens een persconferentie in Kiev verklaard. De ontbinding van de regering heeft te maken met een groot corruptieschandaal op het hoogste niveau.

Joesjtsjenko heeft de gouverneur van de oostelijke provincie Dnjepropetrovsk, Joeri Jekanoerov, benoemd tot voorlopig premier. Verder heeft de president het ontslag van het hoofd van de Oekraïense Raad voor Defensie en Veiligheid, Petro Porosjenko, geaccepteerd.

Porosjenko, een vertrouweling van Joesjtsjenko, diende eerder op de dag zijn ontslag in nadat hij was genoemd als een van de corruptste figuren in de regering, die vorig jaar na een volksopstand aan de macht kwam.

Beschuldigingen

Degene die de beschuldigingen had geuit, voormalig stafchef Oleksandr Zintsjenko, nam eerder zelf ontslag. Zintsjenko, een van voornaamste organisatoren van de Oranje Revolutie die Joesjtsjenko aan de macht bracht, zei dat de corruptie in de huidige regering nog groter is dan in de regering van de vroegere president Leonid Koetsjma.

Om die reden nam donderdag ook vice-premier Nikolaj Tomenko zijn ontslag. "Ik wil niet langer de verantwoordelijkheid delen met diegenen die een systeem van corruptie hebben gecreëerd. De president heeft niet in de gaten wat er speelt".