TOKIO - De tyfoon Nabi heeft donderdag het vasteland van Japan verlaten en raast nu in noordelijke richting boven de zee van Ochotsk, ten oosten van Siberië. Het dodental in Japan als gevolg van de tropische wervelstorm is opgelopen tot twintig, meldde de Japanse politie.

Nabi had de afgelopen dagen vooral huisgehouden op het zuidelijke eiland Kyushu. Daarna bewoog de tyfoon, die gepaard ging met hevige regenval, zich via de Japanse Zee in noordoostelijke richting en trok donderdagmorgen (plaatselijke tijd) over het noordelijke eiland Hokkaido.

Alle doden zijn in het zuidwesten van Japan gevallen, waar de orkaan het krachtigst was. Zeker 139 mensen zijn gewond geraakt. Nog zeven mensen in het westen en zuidwesten van Japan worden vermist. Ook in Zuid-Korea, waar Nabi eerder overheen raasde, worden vijf mensen vermist.

Ook de materiële schade is groot. In Japan zijn zeker 8000 woningen vernield en zijn circa tachtig wegen beschadigd geraakt. Ook de verkiezingscampagne van premier Koizumi is in de war geschopt. Door het slechte weer was hij woensdag gedwongen om in Tokio te blijven en een geplande manifestatie in Osaka te schrappen.