DEN HAAG - Nederlandse mariniers in Mazar e Sharif in het noorden van Afghanistan hebben last van stekende zandvliegjes. Bij zeker vier militairen is de huidziekte cutane leishmaniasis vastgesteld, die kan leiden tot grote zweren. De ziekte wordt veroorzaakt door kleine zandvliegjes die 's avonds en 's nachts steken. De kwaal begint met bultjes op de onbedekte delen van de huid.

Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat vier militairen zijn overgevlogen naar de tropenafdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Een aantal mariniers in het gebied wordt nog onderzocht, evenals een aantal militairen van de genie, die het Nederlands kamp in Mazar e Sharif hebben gebouwd.

Zweren

Cutane leishmaniasis wordt overgebracht door het geïnfecteerde vrouwelijke zandvliegje. De mariniers hebben in de primitieve omstandigheden tijdens de opbouwfase van het kamp veel contact gehad met zand. Preventieve maatregelen als impregnatie van uniformen en het insmeren van onbedekte huid met DEET hebben de infectie niet overal kunnen voorkomen.

Cutane leishmaniasis kan een groot aantal zweren veroorzaken (tot tweehonderd) op onbedekte delen van het lichaam zoals het gezicht, armen en benen en kan ernstige littekens achterlaten. Bij een snelle en juiste verzorging treedt volledige genezing op.