JERUZALEM - De voormalige Palestijnse president Yasser Arafat is gestorven aan een beroerte. Die was het gevolg van een bloedaandoening die werd veroorzaakt door een infectie. De Amerikaanse krant The New York Times constateerde dat donderdag na inzage in het medische dossier van Arafat, die vorig jaar in een Frans militair ziekenhuis overleed.

Volgens de krant blijkt uit het dossier dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Arafat door vergiftiging of aids is gestorven, zoals hardnekkige geruchten willen. De Israëlische krant Haaretz , die donderdag eveneens over het dossier publiceerde, sloot die doodsoorzaken echter nadrukkelijk niet uit.

Het medische dossier werpt nog altijd veel vragen op, meldde de Amerikaanse krant. Arafats artsen konden ondanks uitvoerige testen niet achterhalen, welke infectie de Palestijnse president had.

Volgens The New York Times zou het bloed van de Palestijnse leider niet zijn onderzocht op aids. Haaretz meldde echter op gezag van Arafats lijfarts Ashraf al-Kurdi dat de Franse artsen wel degelijk het aids-virus hebben aangetroffen. Volgens de arts zou Arafat het virus op het laatste moment toegediend hebben gekregen om te verhullen dat hij zou zijn vergiftigd. Al-Kurdi houdt vast aan vergiftiging als doodsoorzaak.