DUBAI - De Arabische zender al-Jazeera zegt een verklaring te hebben ontvangen van de vroegere Talibanleider Mullah Mohammed Omar, waarin deze zweert net zo lang door te vechten tot Afghanistan is 'bevrijd'.

"Hij waarschuwde dat de heilige oorlog doorgaat tot Afghanistan is bevrijd en de islamitische regels weer zijn ingevoerd," deelde al-Jazeera donderdag in een nieuwsuitzending mee.

De in Qatar gevestigde zender, die bekend is geworden door de uitzending van video-opnamen met toespraken van Osama bin Laden, liet een verklaring zien die op 11 september zou zijn uitgegeven. Hoe de zender aan de verklaring is gekomen, is niet bekend.

'VS zwakzinnig'

Omar schrijft in de verklaring dat de Verenigde Staten "zwakzinning en arrogant" zijn. Volgens hem plande dat land de aanval op Afghanistan al voor 11 september. Bovendien werd Afghanistan gebombardeerd voordat duidelijk was wie er achter de acties in New York en Washington zat, aldus de verklaring.

Onderdak

Washington beschuldigt Osama bin Laden ervan het brein achter 11 september te zijn. De Taliban zou hem en zijn netwerk al-Qaeda onderdak bieden. Een elf maanden durende Amerikaanse campagne leidde tot de val van de Taliban, maar faalde om Mullah Omar en Osama bin Laden te pakken. De nieuwe Afghaanse president Hamid Karzai heeft onlangs gezegd dat hij ervan overtuigd is dat Mullah Mohammed Omar nog in leven is. Omar zou achter de recente mislukte moordaanslag op het staatshoofd zitten.