EINDHOVEN - Vier zakkenrollende vrouwen hebben in heel Nederland met gestolen bankpasjes zeker 150.000 euro buitgemaakt. Wat ze met het geld hebben gedaan, is niet duidelijk. Het is spoorloos. De verdachten hadden het vooral voorzien op oudere vrouwen, bij voorkeur gebruiksters van een rollator. Ze zijn ingesloten, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.

Het viertal, in leeftijd variërend van 16 tot 22 jaar, komt uit Eindhoven en Rotterdam. Ze zochten naar oudere vrouwen die geld pinden. Op een geraffineerde manier keken ze de pincode af. Vervolgens rolden ze even later de portemonnee van het slachtoffer. Meteen daarna pinden ze geld, gemiddeld zo'n 2.000 euro. In een enkel geval zelfs 11.000 euro, aldus de zegsman.

Strooptocht

De politie weet niet precies hoe lang de vrouwen op strooptocht zijn geweest. In het onderzoek zijn alleen zaken meegenomen die zich dit jaar hebben voorgedaan. De vrouwen zelf zeggen dat ze veel meer op hun kerfstok hebben. "De recherche heeft 75 zaken achterhaald. De verdachten hebben er ruim 150 bekend", aldus de woordvoerder. De politie vermoedt dat niet in alle gevallen aangifte is gedaan.

Bankpasjes

De vrouwen pinden met de gerolde bankpasjes alleen op plaatsen waar geen camerabewaking was. De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen een politieman in zijn vrije tijd twee verdachten op heterdaad betrapte bij het rollen van een portemonnee. Later zijn de twee andere verdachten opgepakt.

De vrouwen sloegen toe in Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Utrecht en Groningen.