DEN HAAG - De zorgverzekeraars en de fysiotherapeuten zijn elkaar opnieuw in de haren gevlogen. Zorgverzekeraars Nederland meldt in het ZN Journaal, dat donderdag verschijnt, de samenwerking met de fysiotherapeuten voorlopig stop te zetten. Volgens de zorgverzekeraars heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zijn achterban opgeroepen geen contracten meer af te sluiten met de zorgverzekeraars.

Beide partijen moeten van de regering sinds 1 januari van dit jaar experimenteren met vrije prijsvorming. Dit als voorloper van de plannen om voor de gehele gezondheidszorg een vorm van marktwerking te introduceren.

Ontevreden

Het KNGF ontkent dat het heeft opgeroepen te stoppen met contracteren. Wel zegt de organisatie zeer ontevreden te zijn over het verloop van het experiment. Het genootschap overweegt protestacties te gaan organiseren. Als eerste stap daartoe heeft het vanaf volgende week diverse discussieavonden georganiseerd om te overleggen met de achterban.

Machtswellust

Het experiment kent vanaf het begin grote problemen. De fysiotherapeuten verwijten de zorgverzekeraars machtswellust. Die zouden als machtige, grote organisaties individuele fysiotherapeuten wurgcontracten door de strot duwen. Als fysiotherapeuten weigeren, verliezen ze hun klanten.

De Tweede Kamer bemoeide zich eerder al met de kwestie. PvdA en GroenLinks vonden dat het experiment moest worden stopgezet. Met name de VVD viel partijgenoot Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, hard aan. Hij zou de proef heel slecht hebben begeleid. De minister beloofde in februari beterschap.

De verhoudingen tussen de fysiotherapeuten en zorgverzekeraars leken daarna te verbeteren. Volgens ZN schreef het KNGF vorige week zonder directe aanleiding een oproep aan de achterban om te stoppen met het afsluiten van contracten.

Gesust

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de ruzie al weer gesust lijkt. Hij stelt dat het experiment hoe dan ook zal worden voortgezet.

Het bestuurslid B. van Mourik van het genootschap van fysiotherapeuten ontkent dat het conflict is geluwd. Het KNGF heeft de zorgverzekeraars vorige week uitgenodigd voor een bemiddelingsgesprek. Hierop is volgens hem niet gereageerd.

Betere voorwaarden

Volgens Van Mourik is de onvrede van het genootschap niet gericht op de zorgverzekeraars. Hij vindt dat de fracties in de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid betere voorwaarden moeten scheppen zodat de twee partijen meer op basis van gelijkwaardigheid met elkaar kunnen onderhandelen.