GRONINGEN - Pedofielen worden door media-aandacht aangezet tot het plegen van zedendelicten. Dat zegt plaatsvervangend hoofdofficier van justitie M. Tragter van het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen.

Door gedetailleerde berichtgeving over verkrachtingszaken en andere zedendelicten worden de seksuele prikkels van pedofielen gestimuleerd, stelt Tragter. "Vooral labiele figuren worden zo over de drempel getrokken van fantasie naar actie."

Volgens de officier van justitie zet met name de gedetailleerde berichtgeving over zedendelicten pedofielen aan tot hun daad. "Vergeleken met tien jaar geleden worden ernstige zedenzaken in de media veel gedetailleerder beschreven. De fantasie van de pedofielen wordt hierdoor extra geprikkeld", zegt ze.

Ontvoeringszaak

Tragter verwijst naar de ontvoeringszaak in Groningen, waarbij de verdachte gebruik maakte van traangas om het slachtoffertje te overmeesteren. "Het zou me niet verbazen als je over een tijdje meer ontvoering- of verkrachtingszaken ziet waarbij de verdachte gebruik maakt van dit middel."

De hoofdofficier zegt in de praktijk vaak te zien dat grote zedenzaken elkaar in rap tempo opvolgen. "Als er een rechtszaak is geweest van een grote zedenzaak die ook nog eens veel media-aandacht krijgt, volgt er vaak een hele serie zedendelicten."

De officier zegt niet te kunnen zeggen of het aantal zedendelicten door berichtgeving is toegenomen. "Dat is moeilijk te meten. Bovendien hangt het er maar net vanaf of een slachtoffer bereid is aangifte te doen."