HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen enkel DNA-bewijs achtergehouden in de zaak tegen de verdachte van de Schiedamse parkmoord, Cees B. Wel heeft het OM "onmiskenbaar fouten gemaakt in deze zaak".

Dat zei voorzitter H. Brouwer van het college van procureurs-generaal dinsdag in NOVA. Hij sprak beschuldigingen tegen van het tv-programma Netwerk dat het OM cruciaal DNA-bewijs bewust niet aan het strafdossier had toegevoegd. Dat materiaal zou de verdachte juist ontlasten.

Wel zei Brouwer dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat in opdracht van de opsporingsdiensten het bewijsmateriaal onderzoekt, kan besluiten of bepaalde sporen worden vermeld in zijn rapport of niet. "Het kan ruis zijn." Brouwer zei dat het NFI tijdens de rechtszaak het onbestemde DNA-spoor niet uitlegde als daderspoor. Het kon overal vandaan komen.

Spoor

NOVA toonde een document van het NFI over een spoor van een derde individu. Het betrof geen materiaal van de twee slachtoffertjes en ook niet van de verdachte. Brouwer kent het dossier maar herkende het getoonde document niet. Volgens hem kan het NFI het profiel niet hebben vermeld in het rapport en is het dus niet naar het OM gegaan en niet bij de rechter terechtgekomen. De OM-baas vindt nadere uitleg van het NFI nodig.

Brouwer noemde de kwestie buitengewoon triest en ook leerzaam. "We hebben fouten gemaakt. Hadden we niet kritischer naar deze zaak moeten kijken?" Hij doelde op de officieren van justitie maar ook de leiding van de hele organisatie. Wat precies mis is gegaan, wilde hij niet zeggen. Er loopt nog een onafhankelijk onderzoek naar.