PAPENDAL - Mensen met een ernstige bloedvergiftiging (sepsis) kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van een nieuw medicijn. Het middel vermindert de sterftekans met bijna 20 procent. Vanaf vrijdag is het medicijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Dat maakte fabrikant Lilly Nederland bekend.
Lilly Nederland

In Nederland sterven ongeveer tien mensen per dag aan sepsis. Door de ziekte ontstaan er klontjes in de kleinere bloedvaten van de organen. Deze beperken de zuurstoftoevoer waardoor organen niet meer functioneren. Verder veroorzaakt sepsis ontstekingen in de bloedvaten.

Het nieuwe geneesmiddel bestaat uit een menselijk eiwit dat invloed heeft op het stollingsproces van het bloed. Dit eiwit, proteïne C, zorgt ervoor dat de klontjes in het bloed oplossen. Normaal maakt het lichaam het eiwit zelf aan in de wanden van de bloedvaten, maar door de ontstekingen raken ze beschadigd. De hoeveelheid eiwit is dan te laag en moet met het medicijn aangevuld worden.

Het Amerikaanse moederbedrijf Eli Lilly & Company heeft er twintig jaar over gedaan om het nieuwe medicijn, Xigris, te ontwikkelen. Eind augustus keurde de Europese Unie het middel goed voor de Europese markt.