WASHINGTON/NEW ORLEANS - De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag toegezegd dat hij zal onderzoeken wat er mis is gegaan met de federale hulpverlening in de eerste dagen na orkaan Katrina. De president zal zijn plaatsvervanger Dick Cheney donderdag naar de getroffen Golfkust sturen met als doel de huidige hulpverlening te onderzoeken en om "alle bureaucratische obstakels" weg te halen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bush reageerde na een kabinetsvergadering in Washington op wat de Amerikaanse pers al 'Katrinagate' noemt. De Amerikaanse regering is ernstig in het nauw gebracht door keiharde kritiek van slachtoffers en lokale bestuurders als burgemeester Nagin van New Orleans op het veel te lang uitblijven van een grootschalige hulpoperatie.

Bovendien willen de critici weten waarom Washington eerder zo weinig heeft gedaan met waarschuwingen dat een zware orkaan de stad New Orleans onder water zou kunnen zetten.

Koppen rollen

Verscheidene media eisen al dat er koppen rollen en invloedrijke nieuwsorganisaties als CNN en ABC deinzen er niet voor terug Bush en federale instanties impliciet en expliciet te betichten van grote miskleunen. De hele dag tonen Amerikaanse omroepen ook dramatische menselijke verhalen uit de rampregio's en die verhalen spelen al een cruciale rol in de publieke opinie.

Bush heeft de afgelopen week gepoogd de schade te beperken en hij bezocht al tweemaal het rampgebied. Ook minister van Defensie Rumsfeld en zijn collega van Buitenlandse Zaken Rice lieten zich in het zuiden zien. De hulpoperatie is intussen de grootste in de Amerikaanse geschiedenis met nu meer dan 38.000 leden van de Nationale Garde en 16.000 militairen actief in vooral de staten Louisiana, Alabama en Mississippi.

Hulpverlening

De hulpverlening na Katrina is in de praktijk overigens de verantwoordelijkheid van het agentschap voor rampenbestrijding FEMA. Dat valt sinds enkele jaren onder het zeer grote ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Critici vinden dat minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid en FEMA-baas en onderminister Brown moeten opstappen. De woordvoerder van Bush gaf dinsdag aan dat het Witte Huis daar niet aan denkt.