DEN HAAG - In de ministerraad is vrijdag opnieuw onderstreept dat bewindslieden zich niet publiekelijk dienen te distantiëren van het kabinetsbeleid. Volgens ingewijden gebeurde dat in een uitgebreide en openhartige discussie.

Aanleiding vormde voor de zoveelste keer LPF-minister Heinsbroek van Economische Zaken, die donderdag in een interview zei dat het ministerie van Financiën teveel macht heeft en dat het financieringstekort best wat hoger mag uitvallen.

Fermere houding

Diverse bewindslieden wezen Heinsbroek er op dat hij eventuele kritiek binnen de ministerraad moet spuien en niet in de media. Minister Hoogervorst van Financiën (VVD) zou volgens Haagse bronnen in deze discussie een wat fermere houding van premier Balkenende hebben verwacht. Balkenende beperkte zich vrijdag tot het samenvatten van de discussie.

Beetje moe

Eerder op de dag had VVD-leider Zalm Balkenende nog gemaand Heinsbroek tot de orde te roepen. Zalm zei in het Algemeen Dagblad 'een beetje moe' te worden van de LPF-bewindsman. Hij vindt dat Heinsbroek beter kan vertrekken als hij het niet met het kabinetsbeleid eens is.