DEN HAAG - Justitie heeft donderdagochtend op luchthaven Schiphol de Irakees Mullah Krekar aangehouden. Krekar geeft leiding aan een extreem islamitische groepering in Irak. Waarschijnlijk onderhoudt hij nauwe banden met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.

Krekar mag Nederland niet in. Sinds zijn aanhouding zit hij vast in een politiecel op de luchthaven. De verwachting is dat hij op korte termijn zal worden uitgeleverd, zo melden bronnen rond justitie. De Verenigde Staten zouden de man al enige tijd zoeken en geïnteresseerd zijn in zijn uitlevering.

Momenteel voeren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het ministerie van Justitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) diplomatiek overleg met de Verenigde Staten over wat er met de man moet gebeuren.

Najmuddin Faraj

Mullah Krekar is de nom de guerre van de Iraakse Koerd Najmuddin Faraj. Hij is de leider van Peshtiwanani Islam li Kurdistan (PIK); Aanhangers van de Islam in Koerdistan. De partij gebruikt ook de namen Ansar al-Islam en Jund al-Islam.

Splintergroepering

De herkomst van de groepering is vaag, maar vermoedelijk komt ze voort uit de Islamitische Beweging van Koerdistan (IMU), waar Mullah Krekar een militaire functie zou hebben vervuld. Deze brede politieke partij is de afgelopen jaren versplinterd. Verscheidene nieuwe groeperingen sproten er uit voort, waaronder de PIK.

Noors paspoort

Over Mullah Krekar is weinig bekend. Zijn inspiratie vond hij als zovelen in de Afghaanse moedjaheddin die tegen de Russen vochten. Een Koerdische functionaris omschreef Mullah Krekar onlangs in Time Magazine als meedogenloos. In april zou hij Koerdische tegenstanders nog hebben gedreigd met zelfmoordaanslagen. Mullah Krekar bezit een Noors paspoort, maar verblijft weinig in dat land.

Al-Qaeda en Saddam

De groepering van Mullah Krekar wordt beschuldigd banden te hebben met al-Qaeda, maar ook met het bewind van Saddam Hussein. PIK zou daarnaast ook nog de bescherming genieten van de Iraanse autoriteiten. Deze beweringen komen van Iraakse functionarissen die gevangen zijn genomen door strijders van Jalal Talabani. Onafhankelijke bevestiging ontbreekt.

Uitspraken van Mullah Krekar op internet:


"Osama Bin Laden is de kroon op de Islamitische Natie"