ORANJESTAD - De 18-jarige verdachte van de verdwijning van Natalee Holloway, Joran van der S., is dinsdagochtend aangekomen in Nederland. Ooggetuigen op Aruba meldden dat de jongen maandagavond met zijn vader op het vliegtuig is gestapt.

Studeren

Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba verdenkt Joran ervan wat te maken te hebben met de verdwijning van de 18-jarige Holloway. Afgelopen zaterdag werd de jongen uit de gevangenis ontslagen. Daar zat hij sinds 9 juni vast.

Van der S. komt waarschijnlijk naar Nederland om te studeren. De rechter-commissaris bepaalde vorige week dat Joran onder voorwaarden kon worden vrijgelaten omdat hij aan een vervolgstudie moest beginnen.

Vrij reizen

Het persoonlijk belang van de verdachte om een studie te volgen weegt volgens de rechter zwaar. Hij keek daarbij vooral naar het tempo waarin het onderzoek vordert. Dat is nu al ruim drie maanden bezig, zonder concrete resultaten.

Joran mag vrij reizen binnen de drie landen van het koninkrijk. Hij was van plan om in Amerika een studie te volgen, maar dat gaat niet door.

De twee vrienden van Joran die eveneens vastzaten, de Surinaamse broers Deepak en Satish K., zijn zaterdag ook uit de gevangenis ontslagen. Zij hadden echter geen vervolgstudie gepland en mogen van de rechter Aruba dan ook niet verlaten.