UTRECHT - Het juridische speelveld rond internetbaby Donna ligt de komende tijd in Nederland. Het Hof in het Belgische Gent heeft zich maandag onbevoegd verklaard in de strijd om het kindje. Op 21 september behandelt de rechtbank in Utrecht het verzoek van de Nederlandse wensouders om de (Belgische) draagmoeder van het ouderlijke gezag te ontheffen.

Mocht de rechter het echtpaar gelijk geven, dan zouden zij de voorlopige voogdij krijgen. Die ligt nu nog bij Bureau Jeugdzorg in Utrecht. Een Belgisch echtpaar maakt aanspraak op Donna, omdat de man de biologische vader zou zijn. De Belgische draagmoeder ging echter na zeven maanden zwangerschap met het Nederlandse paar in zee.

Weinig kans

Volgens Harry van den Bosch, hoofd van de dienst Jeugdbescherming van het Bureau Jeugdzorg in Utrecht, maakt het Nederlandse paar er weinig kans op dat hun verzoek wordt ingewilligd. "Zij zijn niet bevoegd een verzoek te doen om de Belgische draagmoeder het ouderlijk gezag te ontzeggen." Hij acht de kans groter dat de rechter de voorlopige voogdij weer teruglegt bij Bureau Jeugdzorg.

In dat geval wil het bureau Donna terugbrengen naar België. "Wij onderzoeken nu de juridische mogelijkheden daartoe. Onze mening is dat het kind in België moet worden opgevoed. Waarschijnlijk komt ze dan in een pleeggezin terecht."

Hoger beroep

Mocht de rechter toch instemmen met het verzoek van de Nederlandse wensouders, en de draagmoeder van het ouderlijk gezag ontheffen, dan kan alleen de Raad voor de Kinderbescherming nog in hoger beroep gaan in een poging te voorkomen dat het Nederlandse paar de voogdij over Donna krijgt.