BERLIJN - De Duitse oppositieleidster Angela Merkel (CDU) heeft zondag tijdens het tv-debat met bondskanselier Gerhard Schröder de toespraak van wijlen de Amerikaanse president Ronald Reagan gekopieerd. Tot die conclusie komen leden van Schröders SPD, aldus het blad Der Spiegel op zijn site dinsdag.

Vooral het slot van haar toespraak aan het eind van het debat lijkt veel op het slot van de speech van de Republikein Reagan toen hij in 1980 in debat was met Jimmy Carter die toen nog president was, zo constateerden de SPD'ers.

Stemhokje

In dat debat in Cleveland, Ohio, besloot Reagan met: "Komende dinsdag gaat u allen naar de stembus. U zal daar in het stemhokje staan en uw beslissing maken. Ik denk dat het dan goed is u zelf af te vragen: Gaat het u beter dan vier jaar geleden? Is het makkelijker voor u om spullen in de winkels te kopen dan vier jaar geleden? Is er meer of minder werkloosheid dan vier jaar geleden?. Wanneer u alle vragen met ja beantwoordt, dan is het denk ik heel duidelijk wat u stemmen gaat. Wanneer u een andere mening hebt en niet wilt dat we de koers van de laatste vier jaar doorzetten, dan heb ik een andere keuze." Zoals bekend won Reagan toen de verkiezingsstrijd.

Werkloosheid

Merkel sloot het tv-duel zondag af met de woorden: "Beste kiezers, over twee weken maakt u een beslissing over de verkiezingen. Misschien helpt het u een beslissing te nemen door een paar vragen te beantwoorden: Is uw land beter af dan zeven jaar geleden toen het rood-groene kabinet aantrad? Is de economische groei hoger, is de werkloosheid lager, hebben we minder bureaucratie, zijn onze pensioenen en gezondheidszorg hoger? Als u al deze vragen met ja beantwoordt, dan denk ik dat u al hebt besloten wat u gaat stemmen. Maar als u twijfelt en niet wil dat het zo doorgaat, dan hebt u nu met CDU en CSU een keus".

Leentjebuur

Een woordvoerder van de CDU erkende dat Merkel leentjebuur heeft gespeeld bij de overleden Republikeinse president. "Ze heeft er waarschijnlijk inspiratie uit opgedaan", was het laconieke antwoord van CDU-woordvoerder Matthias Barner.

Hoewel Schröder volgens de Duitse tv-kijkers de winnaar was van de confrontatie, deed Merkel het volgens analisten veel beter dan gedacht. Volgens peilingen denken de meeste Duitsers dat Merkel de verkiezingen op 18 september gaat winnen.