ROERMOND - Justitie heeft een 25-jarige cipier van het Huis van Bewaring in Roermond opgepakt omdat die vier bolletjesslikkers zou hebben geholpen bij hun ontsnapping. Persofficier K. Janssen van het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond heeft dat zaterdag bevestigd.

De cipier zou enkele weken geleden vier mensen die vastzaten zaagjes en een mobiele telefoon hebben geleverd in ruil voor een onbekende hoeveelheid geld. Hij was als uitzendkracht in dienst en is volgens Janssen niet rechtstreeks door de overheid aangenomen. Justitie beschuldigt hem van ambtelijke corruptie en hulp bij ontsnapping van gevangenen.

Hoe lang de man al in Roermond werkte en welke relatie hij had tot de vier bolletjesslikkers, kon Janssen niet zeggen. Ook is niet bekend van wie de bewaker het geld had gekregen. De persofficier wilde niet zeggen hoe het OM hem op het spoor is gekomen en of er nog meer arrestaties volgen.

Aangehouden

De cipier is al enkele weken geleden aangehouden. Afgelopen donderdag is hij voorgeleid aan de raadkamer, die zijn voorarrest met dertig dagen verlengde. Het is nog onduidelijk waar de ciper vandaan komt. Janssen zegt dat hijvermoedelijk uit Spijkenissse of Rotterdam komt, maar mogelijk had hij ook geen vaste woon- of verblijfplaats.

De vier bolletjesslikkers ontsnapten in de nacht van 22 augustus via het dak van het Huis van Bewaring. Omwonenden die de mannen over het dak zagen lopen, alarmeerden de politie. Nadat de politie bij de inrichting om een opgave van het aantal ontsnapten had verzocht, meldde het personeel aanvankelijk dat er twee mensen waren ontsnapt.

Voortvluchtig

De politie had echter een melding over vier mensen gekregen en zette het personeel onder druk een nieuwe controle uit te voeren. Pas twee uur later meldde dat dat er vier mensen werden vermist. De politie pakte drie van hen kort na hun ontsnapping op. De vierde, een 25-jarige man, is nog steeds voortvluchtig.

Het ministerie van Justitie besloot onlangs per 1 oktober geen uitzendkrachten meer in te zetten bij de bewaking van bolletjesslikkers. Dit omdat het het onverantwoord vindt drugssmokkelaars door uitzendkrachten te laten bewaken.