WENEN - De gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl in Oekraïne blijken kleiner dan eerder werd gedacht. Dat staat in een rapport over de gevolgen van de ramp dat de Verenigde Naties dinsdag in Wenen zullen presenteren.

De ontploffing van een kernreactor twintig jaar geleden veroorzaakte een wolk van radioactieve deeltjes. Blootstelling aan die radioactiviteit leidde tot onder meer schildklierkanker en leukemie. Het totale dodental door die ziektes kan volgens de VN nog oplopen tot 4000. Een aanzienlijk aantal, maar veel minder dan werd gevreesd omdat veel zieke mensen genezen.

Geestelijk

Naast lichamelijke klachten kampen mensen ook met psychische problemen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun gezondheid door de straling slecht is en dat ze korter zullen leven. Volgens het rapport zijn de gevolgen van Tsjernobyl voor de geestelijke gezondheid het grootste gezondheidsprobleem dat ooit door een ongeluk is veroorzaakt.

Sarcofaag

Het gebied in een straal van 30 kilometer rond de voormalige kerncentrale is, net als enkele meren en bossen, nog altijd afgesloten. Buiten die zone is het stralingsniveau bijna teruggekeerd tot een acceptabel niveau. Wel moet er volgens de VN gewerkt worden aan een nieuwe sarcofaag om de radioactieve overblijfselen mee af te sluiten. De huidige voldoet niet meer aan de hedendaagse veiligheidseisen.