INNSBRUCK - In het Oostenrijkse Ötz-dal in Tirol zijn maandag negen Duitse toeristen omgekomen bij een ongeval met drie gondels van een kabelbaan. Het gaat om drie volwassenen en zes kinderen. Dat heeft de politie bevestigd, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. Zeven Duitsers raakten ernstig gewond van wie twee in levensgevaar verkeren.Het incident had plaats nabij Sölden toen een helikopter een betonblok verloor. Het 750 kilo wegend stuk beton viel van ongeveer 200 meter hoogte naar beneden precies op een gondel die daarna 50 meter naar beneden stortte, aldus de bedrijfsleider van de lift. In de cabine zaten vijf mensen. Drie van hen overleefden het ongeval niet.

Hulpoperatie

Twee andere gondels gingen door de klap hevig slingeren. Uit een cabine werden acht passagiers door de ramen naar buiten gegooid. Zes van hen kwamen om. In de tweede gondel zaten drie mensen. Bij de hulpoperatie zetten de autoriteiten onder meer twaalf helikopters in. Het blok beton was bestemd voor een fundament bij een hoger gelegen bergstation.

Onderzoek

De helikopterpiloot verkeert volgens de directeur van het bedrijf uit Salzburg in "shocktoestand". Hij heeft geen idee hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het is nog te vroeg om van een technisch gebrek of menselijk falen te spreken, liet de politie weten.

Justitie onderzoekt desondanks of de piloot dood door schuld ten laste kan worden gelegd. Sölden is een populair ski-oord, ook in de zomer.