ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag elf minderjarige Rotterdammers die betrokken waren bij groepsverkrachtingen in Katendrecht veroordeeld tot straffen tot straffen van maximaal twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook legde de rechtbank eenmaal een taakstraf op van 150 uur.

In totaal stonden twaalf jongens terecht. De zaak tegen een van hen is geschorst omdat de rechtbank vindt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar zijn persoonlijkheid.

Voorarrest

De Rotterdammers hoorden bij een groep van overwegend Antilliaanse jongeren die in wisselende samenstelling drie meisjes van 13 en 14 jaar meermalen heeft verkracht of heeft geprobeerd te verkrachten. De meeste jongens hoeven niet meer de gevangenis in omdat de opgelegde straf gelijk was aan de periode die ze al in voorarrest hadden gezeten. Een van hen moet nog wel een gevangenisstraf uitzitten.

Groepstherapie

Alle verdachten moeten bovendien groepstherapie volgen waarin ze leren normaal om te gaan met seksualiteit. Ook mogen ze op geen enkele manier contact opnemen met hun slachtoffers. Een aantal moet schadevergoeding betalen. De officier van justitie had tegen de jongens (14 tot 17 jaar) in deze zogenoemde 'Kaap-zaak' tot vijftien maanden jeugddetentie geëist.

De meisjes werden vorig jaar februari, april, mei, september en oktober veelvuldig aangerand en verkracht in een woning en in kelderboxen in de wijk Katendrecht. De groep zou op het idee zijn gebracht door 'gangbang-videoclips' op tv-zenders als TMF en MTV.

Slachtoffers

De slachtoffers, die de jongens niet of nauwelijks kenden, hadden op verschillende manieren aangegeven dat ze geen seks wilden. De rechtbank probeerde maandag de Rotterdammers nog eens bij te brengen dat het niet normaal is dat een groep jongens een (jong) meisje onvrijwillig meeneemt voor verregaande seksuele handelingen.

Drie andere jongens uit de groep zijn al eerder veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij het seksueel misbruik en bij de dood van de 15-jarige Fabian, die december in Rotterdam op straat werd neergestoken.

Drie jongens stonden nu ook terecht voor een ander misdrijf. Zo was een dader betrokken bij een straatroof in Spijkenisse. Van de elf hadden enkelen een strafblad.