WENEN - De rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider heeft zaterdag verrassend meegedeeld dat hij toch geen voorzitter van de rechts-liberale FPÖ wil worden. Drie dagen geleden had het bestuur van de partij hem aangewezen als kandidaat voor het voorzitterschap. Dat zou op 21 september op een buitengewoon partijcongres worden bekrachtigd.

Volgens Haider liggen meningsverschillen over het toekomstige partijprogramma aan de basis van zijn beslissing. Hij acht zichzelf niet in staat zijn ideeën aan de partij op te leggen. "De regeringsleden van de FPÖ en de lobby's en de belangengroeperingen rondom hen hebben voortaan de mogelijkheid om hun beleidslijn in de hele partij in te voeren", aldus Haider.

Crisis

Haider zou Susanne Riess-Passer, zijn rivale die onlangs ontslag nam als partijleider en vice-kanselier, opvolgen. De partij verkeert in een crisis sinds sterke man Jörg Haider zich tegen Riess-Passer keerde door vast te houden aan de belastinghervorming die zij wilde uitstellen om hulp aan de slachtoffers van de wateroverlast te financieren. Uiteindelijk namen Riess-Passer en twee andere FPÖ-ministers ontslag, waardoor de coalitie met de ÖVP uiteenviel. Daardoor zijn vervroegde verkiezingen nodig geworden.

Antisemitisch

Zaterdag nam een van de twee secretarissen-generaal van de partij, Peter Sichrovsky, ontslag uit solidariteit met Susanne Riess-Passer. Sichrovsky verwijt Haider dat hij de leiding die hij na de verkiezingsoverwinning van 2000 had geïnstalleerd nooit normaal haar werk heeft laten doen "omdat die mensen niet werkten zoals hij het wenste''. Sichrovsky, die tevens in het Europees Parlement zit, is een Weense journalist van joodse origine. Met de aanstelling van Sichrovsky probeerde de FPÖ zich kennelijk in te dekken tegen beschuldigingen als zou de partij antisemitisch zijn.

De omstreden formatie van Haider zakt intussen steeds verder weg in de opiniepeilingen. Volgens een recent onderzoek van het instituut Market zou de FPÖ nog maar 14 procent van de stemmen wegkapen. In oktober 1999 haalde de partij nog 27 procent.