PRISTINA - De parlementsverkiezingen in Kosovo zijn rustig verlopen. Er zijn geen incidenten gemeld, zo heeft de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) zaterdag bekendgemaakt.

De stembureaus gingen om zeven uur dicht. Zo'n 1,25 miljoen Kosovaren konden hun stem uitbrengen. Met de verkiezingen moet de provincie, na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, een verdere stap zetten naar meer zelfbestuur en democratie.

Er bestaat nog onduidelijkheid over de opkomst. Rond het middaguur had ongeveer de helft van de etnisch Albanese kiezers zijn stem uitgebracht. De opkomst lag in de streken waar in meerderheid Serviërs wonen nog onder de 18 procent. De Serviërs leven in door NAVO-troepen beschermde enclaves.

Boycot

Velen van hen gaven gehoor aan een oproep te verkiezingen te boycotten uit protest tegen het onafhankelijkheidstreven van de Albanezen en de belabberde leefomstandigheden waaronder zij leven. Velen vrezen dat de verkiezingen een opmaat zijn voor onafhankelijkheid. De Joegoslavische regering had de Serviërs opgeroepen wel hun stem uit te brengen.

Kosovo blijft officieel deel uitmaken van de republiek Servië, maar staat feitelijk onder bestuur van de VN sinds er in 1999 een einde kwam aan de bombardementen van de NAVO.

Waarnemers

De kiezers konden hun stem uitbrengen voor een 120 zetels tellend parlement, waarvan een zesde deel gereserveerd is voor de Serviërs en andere minderheden. De stembusgang werd in de gaten gehouden door zo'n 2200 internationale waarnemers.

De etnisch Albanese Ibrahim Rugova, van de Democratische Liga van Kosovo (LDK) maakt de grootste kans om door het nieuwe parlement gekozen te worden tot president.