ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn mag zich als de beste groenbeheerder van Europa beschouwen. De stad behaalde zaterdag op de 27e internationale groencompetitie Entente Florale goud in de categorie Steden.

Ommen kreeg in de categorie Dorpen brons toegekend. Steden en dorpen uit tien landen namen deel aan deze verkiezing van de Groenste Stad en Dorp van Europa.

De jury prees de Nederlandse winnaar voor de inspanningen die de gemeente heeft verricht om van Alphen aan den Rijn een werkelijk groene stad te maken. De Alphense wethouder van groenvoorziening Groen in 't Woud reageerde verheugd: "We zijn heel blij met deze erkenning. We hebben vooral veel punten gekregen omdat circa 3000 van onze inwoners meehelpen met het groenonderhoud en omdat we nergens chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken".

Dit jaar was Nederland aan de beurt om de internationale prijsuitreiking te organiseren. Omdat Alphen aan den Rijn en Ommen vorig jaar tot winnaar van de nationale competitie waren uitgeroepen, vond de prijsuitreiking plaats in het Alphense Vogelpark Avifauna.

Vijf keer goud

De internationale Entente Florale wil bij politiek, burger en bedrijfsleven de belangstelling voor goed openbaar groen stimuleren. Nederland, dat sinds zestien jaar deelneemt aan de internationale competitie, is de vijfde Nederlandse gemeente die goud wint. Dit jaar streden steden en dorpen uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië tegen elkaar.

Drie buitenlandse steden behaalden overigens ook goud, maar in andere categorieën. Het Overijsselse dorp Ommen kreeg de waardering van de jury voor het omringende heide- en boslandschap en voor het "respect waarmee Ommen de natuur in haar gemeente onderhoudt en beheert".

In de Stichting Entente Florale Nederland zijn tal van organisaties, zoals Natuurmonumenten en het Productschap Tuinbouw, vertegenwoordigd. De internationale competitie tussen steden en dorpen begon zeventien jaar geleden tussen Frankrijk en Engeland, maar inmiddels hebben zich veel meer landen aangesloten bij het evenement.