NEW ORLEANS - Politieagenten in New Orleans hebben zondag zeker vijf mannen doodgeschoten, die deel uitmaakten van een gewapende groep. Dat heeft politiechef W.J. Riley laten weten. De mannen zouden hebben geschoten op een een groep aannemers die onder politiebegeleiding aan het werk wilde. De doden vielen toen de politie terugschoot.

Bekijk video: Evacuaties Modem/ Breedband

Het incident gebeurde op een brug. Geen van de arbeiders raakte gewond. Elders in de stad stortte een helikopter neer. Twee passagiers raakten lichtgewond. De politie treedt onverminderd hard op tegen plunderaars.

New Orleans

Nog steeds wachten duizenden mensen in de overspoelde stad op hulp. Hoewel voor de orkaan Katrina over het gebied raasde honderdduizenden zijn geëvacueerd en daarna nog eens tienduizenden, verblijven er vermoedelijk nog enkele duizenden mensen in New Orleans. Honderden mensen per dag worden opgepikt met boten en helikopters. De politie krijgt dagelijks duizenden telefonische hulpoproepen van mensen die nog vastzitten in hun huis. De autoriteiten zeggen vorderingen te maken met het droogpompen van de stad, maar verwachten dat dat evengoed nog zeker tachtig dagen gaat duren.

Rumsfeld

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft zondag een bezoek gebracht aan het gebied. De bewindsman wilde in kaart brengen welke hulp nodig is. "Het zal vele, vele maanden of zelfs jaren duren voordat dit gebied weer is volledig is hersteld", zei Rumsfeld op het vliegveld van New Orleans. Hij wees nadrukkelijk op de omvang van de ramp. "Niemand kan iets verzinnen in de geschiedenis van ons land dat in de buurt komt".

De Amerikaanse regering heeft veel kritiek gekregen, omdat veel te lang zou zijn gewacht met een grote hulpoperatie. De eerste dagen stonden de lokale autoriteiten er praktisch alleen voor. De evacuatie van de tienduizenden vluchtelingen die sinds Katrina in het grote stadion Superdome en het aangrenzende congrescentrum van New Orleans bivakkeerden, is praktisch voltooid.

Verkrachtingen

De slachtoffers hebben dagenlang onder erbarmelijke omstandigheden in de volgepakte gebouwen doorgebracht. Veel evacués meldden berovingen en zelfs verkrachtingen en moord. De evacuatie kwam dit weekeinde pas goed op stoom nadat duizenden militairen en leden van de Nationale Garde, reservetroepen, in groten getale in New Orleans waren gearriveerd.

De geëvacueerde mensen krijgen tijdelijk onderdak op tal van plekken, in omliggende staten als Arkansas en Texas, maar ook in verafgelegen staten. Vaak gaat het om noodoplossingen. Zo zitten ruim 10.000 ontheemden in een stadion in Texas. Ook zijn drie luxe cruiseschepen gehuurd. Zeker zestig landen hebben hulp aangeboden, waaronder ook Venezuela, Cuba en Iran.

Dodental

Het officiële dodental stond zondagavond op 59, maar autoriteiten houden nog steeds rekening met duizenden doden. In de getroffen staten Louisiana, Mississippi en Alabama zijn lijkschouwers overstelpt door een grote hoeveelheid lijken. De stoffelijke overschotten worden bewaard in busjes en koelwagens, in afwachting van identificatie. De federale overheid heeft lijkschouwers en medisch specialisten naar het gebied gestuurd. Het identificatieproces kan nog maanden duren.