JAKARTA - Zeker 147 mensen zijn maandag in de Indonesische stad Medan op Noord-Sumatra om het leven gekomen, nadat een Boeing 737-200 met zeker 117 inzittenden vlak na de start was neergestort. Op de grond werden nog eens dertig mensen gedood, aldus een reddingswerker.

Bekijk video: Modem/ Breedband
De Boeing stortte 500 meter van de startbaan neer in een woonwijk

Aan boord van het toestel bevonden zich 112 passagiers en vijf bemanningsleden. De Boeing van Mandala Airlines stortte 500 meter van de startbaan van het vliegveld van Medan neer in een woonwijk. Het toestel schoof door toen het de grond raakte en kwam vervolgens op een weg tot stilstand, waar het in brand vloog en uiteenviel.

Ooggetuigen zeiden dat verscheidene huizen en auto's werden vernield toen het toestel neerstortte. Ongeveer tien huizen en enkele auto's en minibusjes gingen in vlammen op. Veel slachtoffers hebben ernstige brandwonden opgelopen.

Regeringsfunctionarissen

De Boeing 737 was van Medan, de derde stad van het land, op weg naar de Indonesische hoofdstad Jakarta. Volgens de Indonesische radio zaten er onder anderen enkele hoge regeringsfunctionarissen in het vliegtuig, onder wie de gouverneur van Noord-Sumatra en de gouverneur van Atjeh.

De oorzaak van het drama is nog niet bekend. Volgens Mandala Airlines, een van de oudste vliegtuigmaatschappijen in Indonesië, is het toestel in 1981 gebouwd en was het geschikt om nog zeker acht jaar door te vliegen.

Het is het ernstigste vliegtuigongeval in Indonesië sinds september 1997. Toen kwamen ruim 230 mensen om doordat een toestel van de maatschappij Garuda nabij Medan neerstortte.