AMSTERDAM - Nederlanders ervaren 'respectloosheid' als het grootste probleem in Nederland. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Intomart hield voor het tv-programma Netwerk. Ruim een vijfde van alle ondervraagden gaf aan de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan als problematisch te ervaren. Bijna evenveel mensen ervaren 'gebrek aan geld om te kunnen leven' als grootste probleem.

Zaken die veel aandacht in de media krijgen, zoals problemen met integratie en de kwaliteit van de zorg worden veel minder vaak genoemd. De zorg wordt door 9 procent als grootste probleem genoemd, terwijl migratie met 6 procent het minst vaak als probleem wordt ervaren.

Nederlanders zijn bovendien pessimistisch, zo blijkt uit de enquête. Bijna de helft van de respondenten zei te denken dat het 'alleen maar slechter zal gaan' in Nederland. Bovendien zegt 60 procent niemand in de regering te zien die een oplossing voor de ervaren problemen kan bieden.

Het programma doet de komende maanden onderzoek naar 'de Toekomst van Nederland'. Kijkers wordt gevraagd wat ze willen houden en waar ze vanaf willen als ze Nederland helemaal opnieuw zouden willen opbouwen.