NEW ORLEANS/WASHINGTON - Zes dagen nadat de orkaan Katrina in New Orleans een grote verwoesting heeft aangericht, is begonnen met de berging van de lichamen. Het is de tweede fase van de traag op gang gekomen reddingsoperatie. De massa-evacuatie van de achtergebleven inwoners van de stad is vrijwel voltooid.

In New Orleans en ander getroffen delen van de staat Louisiana zijn lijkschouwers overstelpt door de grote hoeveelheid lijken. De stoffelijke overschotten worden bewaard in busjes en koelwagens, waar ze wachten op identificatie.

Verdronken

In de straten van New Orleans drijven nog tal van lijken en liggen er dode mensen op tal van andere plekken, zoals in kelders van huizen. Mensen probeerden daar te schuilen voor de orkaan, maar nadat de dijken waren doorgebroken en het water de stad was ingestroomd zaten ze als ratten in de val en verdronken.

In New Orleans stond het dodental zondagavond op 59. Dat meldden medische functionarissen in het gebied zondag. Het was de eerste officiële balans.

Afschuwelijke beelden

Minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid waarschuwde zijn landgenoten om zich voor te bereiden op "akelige en afschuwelijke" beelden. De komende weken wordt het water uit de overstroomde stad weggepompt en de vrees bestaat dat er uiteindelijk vele duizenden doden zullen worden gevonden.

Leegpompen

Chertoff wil dat alle mensen die zich nog in de stad bevinden worden geëvacueerd. "We willen niet dat er nog mensen in hun huizen zitten terwijl we de stad aan het leegpompen en opruimen zijn en ze er op blijven rekenen dat we hun van voedsel en water blijven voorzien". Volgens de bewindsman is de stad door de slechte hygiëne onleefbaar geworden.

Moord

De evacuatie van de tienduizenden vluchtelingen die sinds Katrina in het grote stadion Superdome en het aangrenzende congrescentrum van New Orleans bivakkeerden, is praktisch voltooid. De slachtoffers hebben dagenlang onder erbarmelijke omstandigheden in de volgepakte gebouwen doorgebracht. Veel evacués getuigden over berovingen en zelfs verkrachtingen en moord.

De evacuatie kwam dit weekeinde pas goed op stoom nadat duizenden militairen en leden van de Nationale Garde, reservetroepen, in groten getale in New Orleans waren gearriveerd.

Luchtbrug

De strijdkrachten zetten de grootste binnenlandse luchtbrug in de Amerikaanse geschiedenis op. Het betrof ook een van de omvangrijkste reddingsoperaties die het land ooit heeft gekend. Meer dan veertig vliegtuigen en helikopters vlogen af en aan. Ook honderden bussen en treinen zijn ingezet.

Onderdak

De geëvacueerde mensen krijgen tijdelijk onderdak op plekken in omliggende staten als Arkansas en Texas. Vaak gaat het om noodoplossingen. Zo zitten ruim 10.000 ontheemden in een stadion in Texas, maar dat is niet een plaats waar ze voor langere tijd kunnen blijven en hun bestaan weer enigszins kunnen opbouwen.

Cruiseschepen

De Amerikaanse overheid heeft alvast voor zes maanden drie luxe cruiseschepen gehuurd om slachtoffers van Katrina te huisvesten. Het gaat om schepen van Carnival Cruise Lines in Miami.

De Ecstasy en de Sensation hebben ieder een maximum capaciteit van ruim 2600 personen. Zij komen aan het begin van de week in Galveston (Texas) te liggen. Het derde schip, de Holiday met een capaciteit van 1800 personen, meert later deze week waarschijnlijk in Mobile (Alabama) af.

Bush

De Amerikaanse president Bush, die flink onder vuur ligt omdat zijn regering veel te traag op de ramp zou hebben gereageerd, brengt maandag voor de tweede keer een bezoek aan de getroffen staten Louisiana en Mississippi. Vrijdag was hij er ook.

Humanitaire hulp

De VS hebben de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Unie, Groot-Brittannië, gevraagd om humanitaire hulp. De NAVO kreeg het verzoek om voedselvoorraden te sturen, meldden de twee internationale organisaties in Brussel. Een woordvoerster van de Europese Commissie zei dat de EU eerder hulp had kunnen bieden, als de VS daarom hadden gevraagd.

Verscheidene lidstaten van de EU hebben al eerder bilaterale hulp aan de VS geboden. Zondag maakte onder meer het Britse ministerie van Defensie bekend dat Londen 500.000 militaire rantsoenen naar de VS zal sturen.