SKOPJE - De verkiezingen in Macedonië lijken rustig te verlopen. Dat zegt majoor Annink, de woordvoerder van de Nederlandse generaal De Jonge die het bevel voert over de NAVO-troepenmacht Task Force Fox in Macedonië zondag.

De NAVO-troepenmacht, waaraan 350 Nederlandse militairen deelnemen, moet toezien op een ordelijk verloop van de verkiezingen. De militairen begeleiden onder anderen de ongeveer duizend internationale waarnemers die moeten toezien op een eerlijk verloop van de stembusgang.

Als gevolg van het geweld en intimidatie namen de spanningen de afgelopen dagen toe. Toch heeft Annink de indruk dat ,,flink gebruik'' wordt gemaakt van de mogelijkheid te stemmen, maar cijfers over de opkomst zijn nog niet bekend.

Annink zelf is door de hoofdstad Skopje gereden om zich een beeld te vormen. Collega's van hem bezochten onder meer de omgeving van de stad Tetovo, waar het eveneens rustig was. Wel zou in het dorpje Studenicane, ten noorden van Skopje, een etnische Albanees van de sociaal-democratische partij BDI gewond zou zijn geraakt in een schietpartij, maar onafhankelijke waarnemers hebben dit niet bevestigd.

In de weken voorafgaand aan de parlementsverkiezingen zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Dit weekeinde schoot de politie een etnische Albanees dood tijdens een schietpartij met een groep bewapende Albanezen

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de Macedonische regering akkoord ging met een vredesregeling met Albanese rebellen. Hierdoor kon een burgeroorlog worden voorkomen. Voor de Albanese kiezers is Ali Ahmeti van de BDI favoriet. Van de Macedonische partijen maakt de sociaal-democratische partij SDSM goede kansen.