DUBAI/CAIRO - Saudi-Arabië zal meewerken aan een actie van de Verenigde Staten tegen Irak als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die actie steunt. Dit heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Saud al-Faisal, zondag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Saudi-Arabië heeft herhaaldelijk laten weten tegen een aanval op Irak te zijn en gezegd dat Amerikaanse troepen de militaire actie niet vanuit hun bases in het land mogen uitvoeren.

De minister toonde zich optimistisch over een oplossing van de vraag of de VN-wapeninspecteurs kunnen terugkeren naar Irak. Hij prees de opstelling van de Amerikaanse president Bush in de Verenigde Naties. "Ik geloof dat wij op de goede weg zijn."

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken gaan aan Irak vragen de wapeninspecteurs van de VN weer toe te laten. Zij willen daarmee een Amerikaanse aanval voorkomen. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mahmoud Hammoud, tegen de Arabische krant al-Sharq al-Awsat gezegd. "Wij willen dat Irak de resoluties van de Veiligheidsraad naleeft." Hammoud zei uit naam van al zijn collega's uit de Arabische Liga te spreken. Hij is voorzitter van de liga.

De Egyptische president Mubarak had de Iraakse leider Saddam Hussein vrijdag al opgeroepen de inspecteurs weer toe te laten. Een weigering zou desastreuze gevolgen hebben voor Irak, aldus Mubarak.