HILVERSUM - Gemiddeld hebben zaterdagavond een half miljoen mensen gekeken naar de eerste uitzendavond van de nieuwe omroep MAX. Direct na het NOS-Journaal van 20.00 uur trok het programma Van Nul tot Max 465.000 kijkers en later op de avond keken 617.000 mensen naar Super Senioren. Dat blijkt uit zondag verstrekte cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De eerste tv-avond van MAX had concurrentie van de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Armenië. Ruim 2,2 miljoen mensen hebben naar de interland gekeken, die door Talpa werd uitgezonden.

Het was voor het eerst sinds zeven jaar dat een nieuwe publieke omroep de lucht in ging. BNN maakte destijds zijn opwachting waar. Catherine Keyl opende de avond met het programma Van Nul naar MAX, waarin de ontstaansgeschiedenis van de nieuwe omroep centraal stond. Keyl had onder meer een gesprek met staatssecretaris Medy van der Laan (Media) over waarom ze MAX heeft toegelaten tot het publieke bestel.

Super Senioren

Iets later op de avond werd Super Senioren uitgezonden. In dit programma is te zien hoe twaalf ouderen onder leiding van Ursul de Geer worden klaargestoomd voor de première van een blijspel in de Leidse Schouwburg.

Naast MAX treedt zondag ook de nieuwe omroep Llink het publieke bestel toe. Alleen zijn de programma's voorlopig alleen nog te horen op de radio. Met de Geitenwollensokkenshow praat internetkenner Francisco van Jole zondag op Radio 1 wekelijks met een gast over idealen.

Op de internationale dag van de vrede, 21 september is de tv-primeur voor Llink met de documentaire Peace one day.