AMSTERDAM - De regering gaat alle gebieden onderzoeken die het risico lopen onder water te komen. Dat meldt De Telegraaf zondag. Verschillende verontruste fractieleden hebben staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen (VVD) aangesproken naar aanleiding van de ramp na de orkaan Katrina in New Orleans. "Ik wil niet zomaar zeggen: 'het zit wel goed'", zegt de bewindsvrouw in de krant.

Schultz gaat samen met minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) kijken naar de rampenplannen in Nederland. Zwakke plekken in dijken en mogelijke gevolgen van dijkdoorbraken worden in kaart gebracht. Schultz wil vooral de situatie in de Randstad gaan inventariseren. Ze wil weten of 'de badkuip', zoals zij de Randstad aanduidt, echt zo veilig is als wordt verondersteld.

De verschillen tussen Nederland en New Orleans zijn volgens Schultz groot. "Wij doen veel meer aan preventie, terwijl de Amerikanen de nadruk leggen op evacuatieplannen na een ramp", zegt de staatssecretaris, die nauw contact heeft met de beheerder van de dijken in New Orleans, het US Army Corps. "Daarom hebben ze een orkaanbestendig stadion aangelegd om inwoners te evacueren. Ze waren echter niet voorbereid op dijkdoorbraken."