PARIJS - Zeker veertien personen zijn in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen door een brand in een woontoren in de zuidoostelijk van Parijs gelegen voorstad L'Hay-les-Roses. Volgens de brandweer van de Franse hoofdstad raakten dertig mensen gewond, van wie twaalf ernstig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De brand brak in de entreehal van het achttien verdiepingen tellende flatgebouw uit. De rook van de vuurhaard verspreidde zich in het hele complex. De meeste slachtoffers vielen door rookvergiftiging.

Brandstichting

Vier mensen zijn zondag aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie wilde daarover geen details vrijgeven. Omwonenden verklaarden dat ze jongeren hadden gezien die brand stichtten in brievenbussen op de begane grond van het gebouw.

Het was de derde grote brand in een appartementencomplex in de regio Parijs in tien dagen. Op 29 augustus stierven zeven Afrikaanse immigranten in hun woongebouw in de Franse hoofdstad. Drie dagen daarvoor waren zeventien Afrikanen, onder wie veertien kinderen, het slachtoffer van een brand in hun woonblok.

Ontruimd

De Franse politie had vrijdag nog twee appartementencomplexen in Parijs ontruimd die vooral waren bewoond door Afrikaanse immigranten. De actie was een reactie op de reeks branden. In april kwamen in een verlopen hotel in Parijs 24 personen, onder wie asielzoekers uit Afrika, door een brand om het leven.

Demonstratie

Zaterdag waren in het centrum van Parijs duizenden mensen de straat opgegaan om betere huisvesting voor arme Afrikaanse immigranten te eisen. Onder de demonstranten waren veel Afrikanen.