DEN HAAG - De Nederlandse politie gaat op zoek naar een nieuw dienstwapen. Het pistool moet meer kogels kunnen bevatten dan de acht in de huidige Walther P5 en door iedereen even goed te bedienen zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zaterdag gezegd.

Hij bevestigde daarmee een bericht in het dagblad AD. De vervanging van de ongeveer 50.000 wapens zal enkele miljoenen euro's kosten. Het huidige semi-automatische vuurwapen voldoet volgens de zegsman op zich prima maar wordt te duur, omdat het alleen voor de politie wordt gemaakt.

Toegankelijk

Het nieuwe wapen moet zowel voor links- als rechtshandigen te hanteren zijn en in zowel kleine als grote handen goed liggen. "De Walther heeft dat niet van nature", zei de woordvoerder. Hij benadrukte dat er geen nieuwe munitie nodig is. De politie werkt sinds eind jaren zeventig met de Walther P5.

Een adviescommissie van de Raad van Hoofdcommissarissen doet momenteel onderzoek naar de invoering van een nieuw dienstwapen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken neemt daarover het definitieve besluit. De woordvoerder van de raad verwacht dat de Europese aanbestedingsprocedure voor wapenfabrikanten volgend jaar kan beginnen.

Glock 17

Mogelijk krijgen de zes arrestatieteams van de politie op korte termijn tijdelijk al een ander, sneller en moderner wapen. Het gaat dan om de Glock 17, het standaard pistool van de Nederlandse krijgsmacht. De commissie van de raad moet daarover nog een advies aan de minister uitbrengen. Als de arrestatieteams worden ingerust met de Glock 17, zal de politie ze niet zelf kopen maar ze van het leger betrekken, aldus de zegsman.