PARIJS - De Franse president Jacques Chirac is vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in Parijs wegens oogproblemen. Die zijn het gevolg van een "lichte beroerte", verklaarde het militaire ziekenhuis Val de Grace zaterdag. De gezichtsstoornis zou binnen een week over moeten zijn, aldus Chiracs artsen.

De woordvoerder van de president bevestigde dat Chirac in het ziekenhuis ligt. Alle presidentiële verplichtingen zijn een week uitgesteld of afgezegd.

Waarschuwingssignaal

De ziekenhuisopname is een slag voor de kansen van Chirac om in 2007 opnieuw kandidaat te kunnen zijn voor de presidentsverkiezing. De Franse cardioloog Alain Ducardonnet zei op de Franse televisiezender TF1 dat het van levensbelang is dat Chirac een uitgebreid onderzoek ondergaat "om een ernstiger gebeurtenis te vermijden". Hij zei dat het kan gaan om een plaatselijk probleem, maar ook om het begin van een groter probleem. Hij noemde het probleem van de president "een onmiskenbaar waarschuwingssignaal in het gebied van de hersenen, in een adertje voor de doorbloeding van het netvlies".

De 72-jarige Chirac staat bekend als iemand met een robuuste gezondheid. Hij heeft geen ernstige gezondheidsproblemen gehad. Ooit rookte hij veel, maar daarmee is hij jaren geleden opgehouden. In november 2003 werd even gespeculeerd op gehoorproblemen omdat berichten de ronde deden dat de president een gehoorapparaatje in zijn linkeroor had.