ROTTERDAM - Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal is volgens een zaterdag verschenen test in het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Dat blijkt uit de Ziekenhuis Top-100, die de krant heeft gepubliceerd.

Tussen ziekenhuizen bestaan grote kwaliteitsverschillen, die ernstige gevolgen voor patiënten hebben. In het ene ziekenhuis weten alle vrouwen binnen vijf dagen of zij borstkanker hebben, in het andere geldt dat voor slechts één op de drie patiënten. Ook bij pijnbestrijding, risicovolle ingrepen en kijkoperaties wisselen de prestaties sterk. De onderzoekers beoordeelden dertig kwaliteitsaspecten. De ziekenhuizen leverden zelf de gegevens.

Limburg

Opmerkelijk is dat in de toptien drie ziekenhuizen uit Limburg te vinden zijn. Bij de eerste test, vorig jaar, beheersten Amsterdamse klinieken de top.

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is de grootste stijger in de Top-100. Vorig jaar bezette het ziekenhuis de 85e plaats, nu staat Gouda in de toptien: negende. Voor directeur Verbeek komt die notering onverwacht."We wisten wel dat we in de topveertig zouden eindigen, maar een negende plaats is boven verwachting." Volgens Verbeek is de stijging zo groot omdat de gegevens dit jaar beter geregistreerd en ingevuld zijn. " En natuurlijk hebben we ook extra aandacht besteed aan de punten waarop we vorig jaar slecht scoorde."

Verbeteringen

Grootste daler op de lijst is het Antonius Ziekenhuis in Sneek, dat van de twaalfde plaats naar de 94e zakte. Volgens directeur Schuurman deed zijn ziekenhuis het afgelopen jaar echter niets anders dan het jaar daarvoor. "Het hangt ook erg af van de manier waarop je de vragen interpreteert." Schuurman maakt zich geen zorgen over de kwaliteit van zijn ziekenhuis. Wel gaat hij kijken of er dingen beter kunnen. "Deze score is niet leuk, maar ik ben ervan overtuigd dat we echt niet zo slecht zijn."