AMSTERDAM - Reizigers in de metro, de bus en de tram in Amsterdam kunnen vanaf het najaar te maken krijgen met onaangekondigde terreuroefeningen. De gemeente gaat af en toe onverwacht rampoefeningen houden in het openbaar vervoer zodat hulpdiensten kunnen oefenen, zei burgemeester Cohen van Amsterdam vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De oefeningen vallen samen met het begin in november van een tweeledige publiekscampagne om de inwoners van Amsterdam alerter te maken op verdachte omstandigheden in verband met terrorisme. Een campagne richt zich specifiek op het openbaar vervoer, een andere campagne richt zich op het algemene bewustzijn.

"Dat mensen goed op zichzelf letten en alert zijn en hoe men zich moet gedragen in bepaalde situaties", aldus Cohen.

Campagne

Aan het begin van de zomer besloot de Amsterdamse gemeenteraad al dat er snel een publiekscampagne moet komen. Buitenlandse campagnes zoals die in New York, 'If you see something, say something', dienden als voorbeeld.

De aanslagen in Londen toonden aan dat ook Amsterdam het doelwit kan zijn van een terroristische aanslag, meende de raad.

Aanpak

Uit onderzoek deze zomer blijkt dat zeven van de tien Amsterdammers meer informatie wil over terrorismebestrijding. Ze willen weten wat ze moeten doen bij een terrorische dreiging of een aanslag en hoe de gemeente terrorisme aanpakt.

Meer dan de helft van de Amsterdammers zegt zich zorgen te maken over terrorisme en acht de kans tamelijk tot zeer groot dat er in de hoofdstad een aanslag zal plaatsvinden.

Advertenties

De gemeente heeft de komende voorlichtingscampagne opgezet in nauwe samenwerking met het Rijk, de politie, de ov-bedrijven en de drie andere grote steden. Er komen onder meer advertenties in de dagbladen en tv-spotjes. Komende dinsdag bespreekt Cohen een voorstel over de campagne in het Amsterdamse college.